Vijesti iz volonterskog svijeta

aktualnolight_elementi776slika1.jpg

Program Subota za učenje u Dubrovniku opstaje samo zbog vrijednih volontera

 • 18.05.2016.

Program se nastavio u sklopu projekta Faktor V ali sada se pojavio novi problem - prostor

Udruga Bonsai je putem svog programa Volonterskog centra Dubrovnik već  unutar projekta Volonternica iz 2014. godine, započela provođenje programa poduke za djecu iz socijalno ugroženih ili disfunkcionalnih obitelji od strane volontera pod nazivom “Subota za učenje”.

Program ‘’Subota za učenje’’ realiziraju volonteri uz individualizirani pristup pojedinom djetetu. Cilj pomoći u učenju je razvoj pozitivnog stava prema učenju, pozitivne slike o sebi, izgradnja uvjerenja o vlastitoj posebnosti, te prevencija školskog neuspjeha i straha od škole.

U program “Subota za učenje” na području grada Dubrovnika uključeno je trenutno osam volontera, te osmero djece uzrasta od 1. do 8. razreda. Do sada je kroz program prošlo desetoro djece i devet volontera, a održano je preko 40 poduka dok volonterski broj sati polako prelazi i 115 sati.

Uočivši stvarnu potrebu u zajednici, program je nastavljen i nakon završetka provedbe projekta Volonternice, pa se poduka provodila i kroz projekt Faktor V koji je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, a ostvaruje se uz partnerstvo Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, Udruge Feniks i Savjetovališta Luka Ritz u Zagrebu.

Priprema volontera za program

Svaki volonter podučava dijete i osposobljava ga za samoregulirano učenje  koristeći individualizirani pristup uz uvažavanje specifičnih potreba svakog pojedinog djeteta.  Volonterima je pružena stručna edukacija prije početka rada s djetetom putem raznih predavanja i savjetovanja.

Volonteri su tako imali mogućnost poslušati predavanje ''Teškoće u učenje i rizičnom socijalnom okruženju’’ predavačice Tanje Rončević, članice udruge Feniks. Predavanje ‘’Pomoć u učenju’’, predavačica Suzane Ritz i Dajane Jurinčić iz Savjetovališta Luka Ritz iz Zagreba te predavanje ‘’Stilovi učenja i primjena kreativnih tehnika u radu s djecom’’ koordinatorice volontera na programu ''Subota za učenje'' Sandre Dubravčević.

Volonterima je na raspolaganju stalna stručna telefonska podrška Udruge Feniks. Radi boljeg provođenja programa oformljen je svojevrsni savjetodavni tim stručnjaka volontera. Među njima izdvajamo psihologinju Jadranku Zlošilo koja po potrebi savjetuje koordinatoricu volontera i prati napredak djece te volontera.

Dobrobiti programa za djecu

Djeca uključena u program kroz poduku dobivaju emocionalnu podršku kroz prihvaćanje, ohrabrivanje, uvažavanje djetetovih specifičnosti od strane volontera. Uz pomoć u učenju, naglasak se stavlja i na razvijanje i izražavanje djetetovih emocija te razvoj socijalnih vještina, posebno na vještine suočavanja sa stresnim situacijama.

Problemi za nastavak programa

Zbog uspješnosti programa Volonterski centar Dubrovnik često dobiva upite za uključivanje u program, što od strane volontera što od strane djece i nadležnih stručnih službi pojedinih škola s područja grada Dubrovnika.

Nažalost, prepreku predstavlja prostor u kojem bi se trebale održavati poduke. Trenutno se program “Subota za učenje” održava u dva termina, četvrtkom i subotom, u prostoriji Poslijediplomskog središta Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu i u uredu udruge Bonsai (16m²). Svaka poduka traje do dva školska sata s kratkom pauzom. Zbog specifičnosti pristupa djeci, uz individualizirani pristup svakom od njih,  prostori kojima trenutačno raspolažemo za provedbu programa nisu adekvatni za rad. 


 

Više o programu te kako je sve krenulo:

„Subota za učenje“ je program savjetovališta ''Luka Ritz'' iz Zagreba. To je program pružanja besplatne pomoći u učenju djeci sa slabijim školskim uspjehom koja su u tretmanu centara socijalne skrbi grada Zagreba i Zagrebačke županije. Pomoć pri učenju izvode posebno educirani volonteri (studenti Zagrebačkog sveučilišta) za rad s djecom. Cilj pomoći u učenju je razvoj pozitivnog stava prema učenju, pozitivne slike o sebi, izgradnja uvjerenja o vlastitoj posebnosti, te prevencija školskog neuspjeha i straha od škole. U individualnu pomoć pri učenju uključuje se maksimalno 30 korisnika (20 subotom i maksimalno 10 preko tjedna) putem pismene preporuke centara za socijalnu skrb. Djeca primaju dva sata tjedno pomoći pri učenju iz predmeta koje su prijavili na početku programa, a aktivnost je vezana uz trajanje školske godine. Svi volonteri prolaze opću edukaciju vezanu uz zakonodavni okvir volonterstva, prava i obveze volontera, organizatora volontiranja i korisnika volontiranja, te specifičnu edukaciju usmjerenu na pružanje individualne pomoći pri učenju djeci. Volonitiranje u Savjetovalištu organizirano je sukladno odredbama Zakona o volonterstvu.

Izvor: www.savjetovalište.hr

Galerija slika
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view
 • Click to view

Najnovije vijesti