Volontiraj za inicijativu 67 je previše - prikupljanje potpisa za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

Zadatak nije aktivan!

  • 27.04.2019.
54/67jeprevise.png

Opis zadatka

Inicijativu za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju #67jepreviše pokrenule su tri sindikalne središnjice: Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) a podržavaju ih brojne udruge i mreže udruga.

Pozivamo građane s područja Dubrovnika i okolice da se uključe. Postanite našim volonterima koji će prikupljati potpise na štandovima u Dubrovniku na loakcijama : Pjaca, Tommy Gruž, Tommy Lapad, Lapad uvala i Sponza

Prijavite se kooridinatoru Igoru Miošiću na: igor.miosic@gmail.com ili na broj 0800 94 36

 

Što želimo postići?

Želimo raspisivanje državnog referenduma o dobi za odlazak u mirovinu i o penalizaciji prijevremenih mirovina.

Vjerujemo da su uvjeti odlaska u mirovinu političko pitanje. Želimo da građani i građanke sami donesu odluku.  

 

Zašto tražimo referendum?

Kao sindikati, pokušali smo razgovarati i pregovarati s Vladom o mirovinskoj reformi. Nisu htjeli saslušati naše argumente, niti na njih odgovoriti. Nisu nam htjeli dati čak ni argumente za mjere koje su proveli.

Kad nije išlo za stolom, organizirali smoprosvjed Tisuće građana su nas podržale, ali nas vlasti još jednom nisu shvatili ozbiljno. Pokazali su da su vlada koja ne sluša svoje građane, i ne mari za to što misle radnici.

Nakon svega, nije nam preostalo drugo nego pokušati ovim putem – omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i da sami sudjeluju u donošenju odluka koje određuju kako će provesti svoju starost.

 

Zašto smo se organizirali?

Od početka 2019. godine započelo je postupno, ali značajno zaoštravanje uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu te je istovremeno povećana penalizacija, odnosno trajno umanjenje, prijevremenih mirovina.

Prema trenutnom zakonu, svi rođeni 1963. godine i kasnije, odnosno oni koji su danas mlađi od 56 godina, morat će raditi dulje od 65 godina starosti, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža.

Za što se zalažemo?

Inicijativa67 je previše zalaže se za povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina.

Zalažemo se za poticanje duljeg ostanka u svijetu rada, a ne za kažnjavanje svih onih koji ne mogu ili ne žele raditi dulje od 65 godina.

Zalažemo se za borbu protiv diskriminacije starijih radnika i omogućavanje svima da ostanu u svijetu rada do 65 godine starosti.

 Više informacija možete naći na http://67jeprevise.hr/

 

Organizator
Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske
Mjesto rada
Dubrovnik
Početak Završetak Rok za prijavu
27.04.2019. 10.05.2019. 10.05.2019.
Vrsta volontiranja
razvoj demokracije, zaštita ljudskih prava
Objavljeno Pregledano
30.04.2019. 964 puta
Galerija slika
  • Click to view
  • Click to view
  • Click to view